V roce 2015 jsme si připomněli třicáté výročí kultovního filmu Návrat do budoucnosti. Toto výročí je významné tím, že rok 2015 je rok, do kterého doktor a Marty McFly cestovali v čase. Jasně, je spousta dobrých důvodů, proč cestovat z roku 1985 do roku 2015, ale pokud by Marty hledal metody, které by mu umožnily zesílit, měl raději zůstat v r. 1985. Překvapivou pravdou totiž je, že metody silového tréninku 80. let byly jednoznačně lepší než metody dnešní. 

Porovnejte tehdejší a dnešní rekordy ve vzpírání a silovém trojboji. I když tyto silové disciplíny nemusí být konkrétně vaším šálkem čaje, měli byste zbystřit pozornost, jelikož jsou kanárem v dole síly. Vědomosti získáné ve vzpírání a powerliftingu se totiž šíří dále mezi všechny ty, kdo hledají sílu, bez ohledu na to, pro co trénují. 

Vzpírání: Včera a dnes

Graf porovnává světové rekordy ve dvojboji (trhu plus nadhozu) v době, kdy byl Návrat do budoucnosti nasazen do kin, a dnes. Černá přerušovaná čára zastupuje dnešní rekordy. Plná čára – příznačně červená, protože pět z deseti rekordů patřilo Sovětům – označuje rekordy, které padly mezi lety 1983 a 1988 (a jeden v roce 1991). 

Proč jsou tam dvě sady rekordů? Protože vzpěračská federace v devadesátých letech dvakrát změnila váhové skupiny, aby vymazala dědictví těch, kteří dopovali. Sportovní bafuňáři rádi házejí vinu ohledně rozdílů rekordů tehdejší doby a dneška na doping. 

Mnoho sportovců c minulosti, současnosti i budoucnosti využívalo, využívá a bude využívat jakoukoliv dostupnou výhodu, ať už legální, anebo ne. Smutná situace, která je v rozporu s původním olympijským duchem, ale tak to prostě je. To, že se ale antidopingoví odborníci naučili odhalovat ty, co dopovali v minulém století, neznamená, že se naučili odhalit všechny triky tohoto století. Ti, co podvádí a ti, co se je snaží odhalit, jsou v neustálém závodě, kde se jeden snaží vyhrát na druhým. Shrneme-li to, tato revize historie není nic jiného než kyselé hrozny. 

Tento článek ale není o sportovní etice. Je o těch nejlepších možných tréninkových metodách. Čísla nám říkají, že sovětský vzpěračský systém i nadále kraluje. Bob Hoffman z York Barbell, sponzor a promotér vzpírání v Americe, to řekl jasně a stručně: “Pokud chcete porazit Rusy, musíte trénovat jako Rusové.”

Možná se ptáte: Proč tedy Rusové tento systém, který přinesl slávu jejich mentorům, nepoužívají k tomu, aby jejich rekordy překonali, anebo je  alespoň dorovnali? Měli by. Nedlouho před svou smrtí jak Arkadij Vorobjev, tak Vasilij Alexejev, legendární šampióni a trenéři, hluboce zklamání stavem dnešního vzpírání, volali po návratu k Systému. 

Silový trojboj: Včera a dnes

Protože existuje celá spousta federací s navzájem velmi odlišnými pravidly, je těžké udělat srovnání. V dřepu a benchpressu, kde podpůrné vybavení přidává k výkonu stovky liber, je to nemožné. V deadliftu to jde.  

Podívejte se na tabulku deadlift rekordů všech dob, zkompilovanou ze všech federací. Některé ze současných rekordů padly díky výhodám, které lifteři v 80. letech neměli: vážení 48 hodin předem, pružnější delší osy, lepší podpůrné vybavení, soutěže, kde se soutěží jen v deadliftu. Ale i tak se rekordy v šesti z celkem dvanácti váhových kategorií od 80. a 90. ani nehly. Mimimálně u lehčích lifterů se metody od dob, kdy Marty McFly nasedl do doktorova stroje času, nezlepšily – o tom není pochyb. 

Mrtvý tah - světové rekordy

Většina rekordů 80. let padla za využití dalšího nestárnoucího systému, tentokrát amerického. Ten se zrodil v sedmdesátých letech díky experimentům powerliftingových průkopníků, byl vylepšen v osmdesátých letech další generací šampiónů, a později vybroušen a systematizován Marty Gallagherem, který u toho byl už od začátku. Marty McFly by měl jen zvednout telefon a vytočit číslo svého jmenovce. 

Mrtvé tahy větších chlapáků šly nahoru – avšak ne díky lepšímu tréninkovému systému. Z některá zlepšení vděčíme výše zmiňovaným faktorům. Jiná můžeme připsat radikálním inovacím techniky Boltona, Konstantonova a Magnussona. A co se Jurije Fedorenka týče, je žákem Borise Sheyka, který adaptoval metodologii sovětského olympijského vzpírání pro powerlifting. 

Návrat do budoucnosti

Ironické bude, že uzavřu tento kousek, který velebí ctnosti sovětského silového systému, citátem nekompromisního antikomunisty Williama F. Buckleyho juniora: “Konzervativec je ten, kdo sleduje, co se děje, a kříčí stop… “

Pokud chcete být silní, jděte kupředu do minulosti. 

Návrat do budoucnosti

 

 


CHYSTANÉ STRONGFIRST AKCE, KURZY A CERTIFIKACE